Academic Positions

  • Assistant professor2013

    Other

  • Assistant professor2019

    Ostrich Research Group

Educations

  • -0001Bachelor of Science

    Agricultural Engineering

    Islamic Azad university

  • -0001Master of Science

    Poultry breeding and production

    University of Zabol

  • 2019Ph.D

    Animal Science Animal Nutrition

    Ferdowsi University of Mashhad

Executives

Favouriates

Filter by type:

Sort by year:

An investigation into the effect of acetylsalicylic acid on haematocrit and pulmonary hypertension in chickens

,ghazaghi Mahmoud
ثبت نشده , ثبت نشده , Year : 2012 , Pages: 14-17, ISSN: Journal Paper

Abstract

Prosopis farcta beans increase HDL cholesterol and decrease LDL cholesterol in ostriches (Struthio camelus)

ghazaghi Mahmoud
ثبت نشده , ثبت نشده , Year : 2012 , Pages: 1-4, ISSN: Journal Paper

Abstract

Effect of Environmental factors on Body Weight of sistani goot at Different ages

ghazaghi Mahmoud
ثبت نشده , ثبت نشده , Year : 2011 , Pages: 2819-2823, ISSN: Journal Paper

Abstract

the Effects of some Environmental Fators Affecting on the Weaning Weight of sistani Beef calves

ghazaghi Mahmoud
ثبت نشده , ثبت نشده , Year : 2011 , Pages: 2240-2243, ISSN: Journal Paper

Abstract

Estimation of optimal lysine in quail chicks during the second and third weeks of age

MEHRAN MEHRI,Ghassem Jalilvand,ghazaghi Mahmoud,Farzad Bagherzadeh Kasmani
English , Italian Journal of Animal Science , Year : 2013 , Pages: 518-522, ISSN:1828-051X Journal Paper

Abstract

An experiment was conducted to assess the optimal levels of dietary lysine (Lys) in Japanese quail from 7 to 21 days of age. A dose-response diet was formulated to be adequate in all amino acid concentrations with the exception of Lys. Different levels of supplemental L-Lysine.HCl were added to the doseresponse diet at the expense of corn starch, sodium bicarbonate, and NaCl to create 6 levels of Lys ranged from 0.91% to 1.51% in diet. Optimal Lys for feed conversion ratio, breast meat yield, and thigh meat yield were estimated at 1.15%, 1.21%, and 1.16% of diet, respectively, based on linear broken-line regression. With quadratic broken-line regression, the Lys requirements for body weight gain, feed conversion ratio, thigh meat yield, and breast meat yield were estimated at 1.27%, 1.21%, 1.32%, and 1.34% of diet, respectively. Overall, Lys requirements of starting Japanese quail may be at least 1.34% of diet for optimizing carcass attributes fed low-CP dose-response diet.

Influence of Milk thistle and Thyme herbs on Immunity and some blood metabolites in broiler chickens

محمود قزاقی
ثبت نشده ، ثبت نشده ، سال : 2013 ، صفحات : 1836-1843، شاپا: مقاله در مجله

چکیده

The effects of diffrent dietary levels of Cumin seed on egg quality characteristics and som blood parameters in japaneses quail

محمود قزاقی
ثبت نشده ، ثبت نشده ، سال : 2013 ، صفحات : 57-64، شاپا: مقاله در مجله

چکیده

برآورد احتیاجات متیونین قابل هضم در بلدرچین ژاپنی از 8 تا 28 روزگی

مهران مهری ,محمود وحيدي,محمود قزاقی,فرزاد باقرزاده کاسمانی,غلامرضا زابلی
ايران ، پژوهشهای علوم دامی ایران ، سال : 2015 ، صفحات : 1-6، شاپا: 2008-3106 مقاله در مجله

چکیده

این پژوهش به منظور تعیین احتیاجات لیزین بلدرچین ژاپنی بر اساس قابلیت هضم در دامنه سنی 21-7 روزگی انجام شد. سطوح درجه بندی شـده ال- لیزین هیدروکلراید در ازای حذف همان مقدار نشاسته ذرت به جیره پایه اضافه شد تا سطوح مختلف لیزین قابل هضم از 75/0 تا 35/1 درصد جیـره بدست آمد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح لیزین قابل هضم جیره افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک، مصرف خوراک و وزن گوشـت سـینه و وزن ران به طور معنی دار تغییر میکند. از روشهای مدل سازی خط شکسته خطی و خط شکسته درجه دو بر اساس نقطه شکست بـرای تعیـین میـزان احتیاجات لیزین قابل هضم استفاده گردید. بر اساس خط شکسته خطی، نقطه شکست برای ضریب تبدیل غذایی و وزن ماهیچه سینه به ترتیب 99/0 و 04/1 درصد لیزین قابل هضم جیره و بر اساس خط شکسته درجه دو نقطه شکست برای افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی و وزن ماهیچه سینه به ترتیب 11/1 ،04/1 و 15/1 درصد لیزین قابل هضم جیره به دست آمد. این نتایج نشان داد که مقدار احتیاجات لیزین قابل هضم برای حداکثر وزن سینه بیش از احتیاجات برای افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی است.

A Hybrid Model of Uniform Design and Artificial Neural Network for The Optimization of Dietary Metabolizable Energy, Digestible Lysine, and Methionine in Quail Chicks

MEHRAN MEHRI,ghazaghi Mahmoud
Brazil , Brazilian Journal of Poultry Science , Year : 2014 , Pages: 313-318, ISSN:1516-635X Journal Paper

Abstract

A uniform design (UD) was used to construct models to explain the growth response of Japanese quails to dietary metabolizable energy (ME), and digestible methionine (dMet) and lysine (dLys) under tropical condition. In total, 100 floor pens with seven birds each were fed 25 UD different diets containing 25 ME (2808-3092 kcal/kg), dMet (0.31- 0.49% of diet), and dLys (0.91-1.39% of diet) levels from 7 to 14 d of age. A platform of artificial neural network based on UD (ANN-UD) was generated to describe the growth response of the birds to dietary inputs using random search. Artificial neural networks of body weight gain (BWG) and feed conversion ratio (FCR) were optimized using random search algorithm. The optimization the ANN-UD results showed that maximum BWG may be achieved with 2995 kcal ME/kg, 0.45% dMet, and 1.18% dLys of diet; and minimum FCR may be obtained with 3000 kcal ME/kg, 0.45% dMet, and 1.17% dLys of diet. The result of this study showed that a ANN and UD hybrid model can be used successfully to optimize the nutritional requirements of quail chicks.

Effects of dietary Mentha spicata on performance, blood metabolites, meat quality and microbial ecosystem of small intestine in growing Japanese quail

MEHRAN MEHRI,Farzad Bagherzadeh Kasmani,ghazaghi Mahmoud
Netherlands , Animal Feed Science and Technology , Year : 2014 , Pages: 89-98, ISSN:0377-8401 Journal Paper

Abstract

An experiment was conducted to evaluate the effects of dietary Mentha spicata on growth performance, carcass attributes, blood variables, antimicrobial activity of the gut, and meat quality in growing Japanese quail. A total of 300, 7-day-old quail chicks were fed five experimental diets containing different levels of dietary M. spicata (0, 1, 2, 3, and 4% of diet) until 35 days of age. Statistical analysis showed that the feed conversion ratio (FCR) was not significantly affected by dietary treatments during the experimentation. However, body weight gain (BWG) and feed intake (FI) were significantly affected by different levels of dietary M. spicata from 7–14, 7–21, and 7–28 d of age. At earlier stage of rearing, high levels of dietary M. spicata significantly decreased BWG and FI in chicks (P < 0.05). Regarding the whole of experiment, no significant effects of treatment were observed on growth performance and carcass attributes of quail chicks. Dried M. spicata showed a hypocholesterolaemic effect on serum composition. Regression analysis revealed that the lowest cholesterol concentration may be obtained with 1.17% (0.79 ≤ 1.17 ≤ 1.53) of dietary M. spicata and the lowest low density lipoprotein (LDL) may be achieved with 2.46% (1.07 ≤ 2.46 ≤ 3.86) of dietary M. spicata. No significant differences were observed for protein components (e.g. total protein and albumin) in the sera of quail chicks. At 3% of diet, M. spicata significantly decreased the CFU of Escherichia coli, whereas, the Lactobacilli population has been increased. The antioxidant potency of meat slices was increased with inclusion of M. spicata in the diet compared to control diet (1 and 2% of M. spicata). However, oxidative stability was significantly higher in thigh meat than breast meat. In conclusion, at lower levels of dietary M. spicata meat quality and blood profile could be improved and higher levels of dried M. spicata may be needed to improve microbial ecosystem of small intestine in quail chicks.

تأثیر افزودن منابع معدنی، کیلات و نانو آهن به جیره بر عملکرد، ذخیره آهن در بافت‌ها و کیفیت گوشت بلدرچین‌ ژاپنی

فرزاد باقرزاده کاسمانی,میثم پورطاهری,مهران مهری ,محمود قزاقی
ايران ، تولیدات دامی ، سال : 2019 ، صفحات : 127-137، شاپا: 2009-6776 مقاله در مجله

چکیده

به‌منظور بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف منابع نمک معدنی، کیلات و نانو آهن به جیره بر عملکرد، ذخیره آهن در بافت­ها و کیفیت گوشت بلدرچین ژاپنی، آزمایشی با تعداد 400 قطعه بلدرچین ژاپنی نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار آزمایشی و چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل یک جیره پایه فاقد مکمل آهن (شاهد) و جیره­های­ پایه مکمل‌شده با سطوح 60، 90 و120 میلی­گرم در کیلوگرم سولفات، کیلات و نانو آهن بودند. پرندگانی که با مقدار 120 میلی‌گرم در کیلوگرم کیلات آهن تغذیه شدند، افزایش وزن بیشتری نسبت به گروه‌های شاهد، 60 و 120 میلی‌گرم سولفات داشتند )05/0>(P. تغذیه 90 و 120 میلی­گرم نانو آهن باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با گروه‌های شاهد، سولفات و 60 میلی‌گرم کیلات آهن شد )05/0>(P. پرندگانی که با 90 و 120 میلی‌گرم در کیلوگرم کیلات و 120 میلی گرم نانو آهن تغذیه شدند، دارای آهن بیشتری در گوشت سینه نسبت به گروه­های سولفات و شاهد بودند )05/0>(P. گروه 120 میلی‌گرم در کیلوگرم کیلات آهن ظرفیت نگهداری آب بیشتری را نسبت به تیمارهای شاهد، 60 و 90 میلی‌گرم سولفات، 60 میلی‌گرم کیلات و 90 میلی‌گرم نانو آهن و مقدار مالون دی آلدهید کمتر از گروه شاهد و 60 میلی‌گرم سولفات آهن داشت )05/0>(P. گروه 120 میلی­گرم نانو آهن، میزان آهن کبد و سرم خون بیشتر و افت ناشی از پخت کمتر در مقایسه با تیمار شاهد داشت )05/0>(P. در پژوهش حاضر، اشکال و سطوح مختلف آهن، بر پارامترهای مورد بررسی، اثر متغیری داشتند.

A simple estimation of ideal profile of essential amino acids and metabolizable energy for growing Japanese quail

Farzad Bagherzadeh Kasmani,MEHRAN MEHRI,ghazaghi Mahmoud,Mohammad Rokouei
USA , Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition , Year : 2015 , Pages: 680-685, ISSN:0931-2439 Journal Paper

Abstract

An experiment was conducted to determine apparent metabolizable energy (AME) and amino acid requirements of growing Japanese quail based on ideal protein concept using artificial neural network and desirability function (D‐ANN). Seven‐day‐old quail chicks were assigned to nine experimental diets based on central composite design (CCD) containing five levels of AME (2809–3091 kcal/kg) and CP (19–24.8% of diet). The ratio of lysine (Lys) to CP was set at 0.053 among all treatments, and remaining essential amino acids (EAA) were adjusted to Lys. The experimental data of CCD were fitted to D‐ANN model to compute the optimal values for independent variables. The optimal values of inputs including AME, CP, digestible Lys (dLys), methionine (dMet), total sulphur amino acids (dTSAA), threonine (dThr), tryptophan (dTrp), isoleucine (dIle), valine (dVal) and arginine (dArg) for maximizing gain and minimizing feed conversion ratio were estimated at 2865 kcal/kg, 25, 1.32, 0.55, 0.88, 0.84, 0.20, 0.75, 1.04 and 1.45% of diet, respectively, with D (desirability function) = 0.94. The corresponding optimal amounts of amino acids based on total amino acids were 1.42, 0.59, 0.95, 0.90, 0.22, 0.81, 1.12 and 1.56% of diet respectively. The ideal pattern of essential amino acids to Lys was as follows: dMet: dLys = 0.42, dTSAA: dLys = 0.67, dThr: dLys = 0.64, dTrp: dLys = 0.15, dIle: dLys = 0.57, dVal: dLys = 0.79 and dArg: dLys = 1.09. The results of this study showed that amino acid requirements of modern quails might be higher than those reported by NRC.

Pre-cecal phosphorus digestibility for corn, wheat, soybean meal, and corn gluten meal in growing Japanese quails from 28 to 32 d of age

MEHRAN MEHRI,ghazaghi Mahmoud,احمد حسن آبادی
China , Animal Nutrition , Year : 2019 , Pages: 148-151, ISSN:2405-6545 Journal Paper

Abstract

The optimization of dietary phosphorus (P) depends on precise details of the P availability in feed ingredients to avoid excess or deficient P in a mixed diet. This study was carried out to measure the apparent ileal digestibility of P for corn, wheat, soybean meal, and corn gluten meal in growing Japanese quails from 28 to 32 d posthatch. A total of 400 quail chicks were randomly distributed across 5 treatments with 4 replicates and 20 birds in each floor pen. The P-free diet (PFD) was formulated based on cornstarch to measure the basal endogenous P losses (EPL). Digestibility coefficients were determined by ileal digesta sampling using TiO2 as an indigestible marker. The EPL was estimated at 384 mg/kg DMI. The apparent ileal P digestibility (AIPD) for corn, soybean meal, wheat, and corn gluten meal were determined to be 0.38, 0.53, 0.38, and 0.78, respectively. The corresponding values for true ileal P digestibility (TIPD) were 0.48, 0.61, 0.50, and 0.83, respectively. The t-test analysis showed that the difference of AIPD and TIPD values for corn (P = 0.031) and wheat (P = 0.015) were statistically significant, however, no significant differences were observed for corn gluten meal (P = 0.318) and soybean meal (P = 0.104). In conclusion, the correction of AIPD coefficients for EPL in low-P ingredients such as corn and wheat may be much more important than that in high-P feedstuffs such as corn gluten meal and soybean meal in growing quails.

Comparative study of growth patterns in seven strains of Japanese quail using nonlinear regression modeling

Hadi Faraji-Arough,Mohammad Rokouei,Ali Maghsoudi,ghazaghi Mahmoud
Turkey , Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences , Year : 2018 , Pages: 441-451, ISSN:1300-0128 Journal Paper

Abstract

Te aim of this study was to compare the growth pattern of seven strains of Japanese quail including Wild, Italian Speckled,Tuxedo, Scarlett, English white, White button, and A&M Texas by nonlinear growth functions including Gompertz, Richards, logistic, Lopez, and Weibull functions. Te body weights of the unselected randomly bred populations of these strains were measured weekly from 1 to 42 days of age and then used to ft functions. Te ftness of each function was assessed by statistics including the mean square error, Akaike information criterion, Bayesian information criterion, and adjusted coefcient of determination. Te results showed that Gompertz was the best function for describing the growth curve in Italian Speckled and Wild strains; however, the best function for the other strains was the logistic function. Te maximum and minimum values for age and weight at the inflection point were obtained for the White button and Scarlett strains, respectively. Te weight to age ratio at the inflection point was maximized for Italian Speckled. Te best growth rate was observed for the Italian Speckled strain, whereas the White button strain exhibited the worst growth rate. In conclusion, the Italian Speckled strain had the best properties among the tested strains for breeding as broiler poultry.

براورد احتياجات ليزين جوجه گوشتي در دوره آغازين با جيره بر ژايه كنجاله سويا و كنجاله ژنبه دانه

غلامرضا زابلی,مهران مهری ,حسین بزی,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

بررسي اثر سطوح مختلف پودر سير بر عملكرد و كلسترول و تري گلسيريد سرم خون جوجه گوشتي

غلامرضا زابلی,مهدی جهان تیغ,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

تعيين سن شتر

غلامرضا زابلی,مهدی جهان تیغ,محمود قزاقی,,
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

ماهي آمور و نقش آن در تخريب نيزارهاي هامون ونابودي گله هاي گاو سيستاني و مراتع ساحلي آن

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

بهينه سازي انرزي و پروتئين در بلدرچين زاژني در دوره آغازين

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

توكسين در شير

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

توليد راهبردي شير سالم بر اساس مدل سوات در سيستان وبلوچستان

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی,,مهدی جهان تیغ
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

دست كاري فريبانه در شير و تاثير آن در مصرف

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی,
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

بهبود راندمان توليد گاو شيري با استفاده از مديريت استراتزيك

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

تدوين راهبردهاي مديريت واحدهاي شيري با استفاده از مدل سوات در استان سيستان وبلوچستان

غلامرضا زابلی,,محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

آفلاتوكسين موجود در شير و خوراك گاوهاي شيري و راهكار كاهش آن

غلامرضا زابلی,مهدی جهان تیغ,محمود قزاقی,
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

اثر تنش حرارتي بر توليد مثل گاوهاي شيري و راهكار كاهش آن

غلامرضا زابلی,محمود قزاقی,,مهدی جهان تیغ
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

بهينه سازي سطوح انرزي و پروتئين در دوره آغازين بلدرچين زاپني

محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

اثر شكل جيره بر عملكرد بلدرچين زاپني در دوره 21-7 روزگي

محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

اثرات سن مادر ، سال تولد، فصل تولد و جنس روي وزن از شيرگيري گوساله هاي سيستاني

محمود قزاقی
ثبت نشده ، سال : -0001 مقاله کنفرانسی

چکیده

اثر سطوح مختلف پودر زردچوبه و برگ گياه آويشن شيرازي بر عملكرد جوجه شترمرغ¬هاي نژاد گردن آبي افريقايي

محمود قزاقی,اميد فاني مكي
نخستين همايش ملي كاربرد گياهان دارويي در سبك زندگي و طب سنتي ، سال : 2013 مقاله کنفرانسی

چکیده

  •    Direct Phone: _
  •    Internal Phone: _
  •    Fax: _
  •    Email: m.ghazaghi@uoz.ac.ir