سوابق علمی - اجرائی

سوابق تحصیلی

  • 1387 ليسانس

    مهندسی منابع طبیعی

    دانشگاه گيلان

  • 1389فوق ليسانس

    مهندسی منابع طبیعی

    دانشگاه زابل

  • 1396دکتری تخصصی

    شیلات

    علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان

مراتب علمی

  • مربي1392

    گروه پژوهشی شیلات

  • استاديار1396

    گروه پژوهشی شیلات

علاقه مندیها

رویدادها

مرتب سازی:

نمایش:

مقایسه اثرات بی هوش کننده اسانس گل میخک در ماهیان آنجل (Pterophyllum scalare)، گوپی (Poecilia reticulate) و طلایی (Carassius auratus)

علی خسروانی زاده
ايران ، محیط زیست جانوری ، سال : 2018 ، صفحات : 315-322، شاپا: 4218-2008 مقاله در مجله

چکیده

اسانس گل میخک از جمله بهترین داروهای بی هوشی است که به دلیل ویژگی­ های منحصر به فرد اخیراً در علوم شیلاتی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین حداقل غلظت بی هوش ­کننده این دارو در ماهی آنجل (Pterophyllum scalare)، ماهی گوپی (Poecilia reticulate) و ماهی طلایی (Carassius auratus) به عنوان گونه­ هایی با ارزش در صنعت ماهیان زینتی انجام گرفته است. تعداد 120 نمونه از هر گونه به چهار گروه 30 قطعه ­ای (هر گروه دارای 3 تکرار) تقسیم و در دمای 2±25 و 1±7=pH با غلظت­ های 50، 75، 100 و 150 قسمت در میلیون اسانس گل میخک بی هوش شدند. ماهیان برای بازگشت از بی هوشی به آکواریوم ­های فاقد ماده بی هوشی منتقل شدند. زمان‌های از دست رفتن تعادل، بی هوشی، بازگشت تعادل و احیا کامل ماهیان بی هوش شده در هر گروه با دقت صدم ثانیه ثبت و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد کم ترین غلظت مورد نیاز اسانس گل میخک جهت ایجاد بی هوشی در دو گونه آنجل و گوپی در مدت زمان کم تر از 3 دقیقه، غلظت 50 قسمت در میلیون بود که به ترتیب در زمان ­های 18/5±146/4 و 7/4±178/8 ماهیان را بی هوش کرد. در ماهی طلایی حداقل غلظت بی هوش کننده 75 قسمت در میلیون تعیین شد که در زمان 4/5±155/2 ثانیه ماهیان را بی هوش کرد. زمان بازگشت از بی هوشی در ماهیان آنجل، گوپی و طلایی کم تر از 5 دقیقه و به ترتیب 18/8±211/8، 7/4±208/7 و 4/6±191/2 بود. در فرآیند بازگشت از بی هوشی هیچ یک از گونه ­ها اختلالی مشاهده نشد.

اثرات بیهوش کننده و تغییرات بیوشیمیایی اسانس نعناع در ماهی سفیدک سیستان

عبدالعلی راهداری,علی خسروانی زاده,حسینعلی دهمرده,احمد قرائی,جواد میردار هریجانی
ايران ، دو فصلنامه علمی-پژوهشی تغذیه آبزیان ، سال : 2018 ، صفحات : 35-46، شاپا: 2383-4412 مقاله در مجله

چکیده

همزمان با افزایش نیاز مراکز تکثیر و پرورش آبزیان به بیهوش کنندههایی با کارایی بالا، استفاده از مواد و ترکیبات جدید مطالعه و بررسی میشود. در همین راستا، در مطالعه حاضر از اسانس نعناع ) Mentha spicata ( برای بیهوشی ماهی سفیدک سیستان ) Schizothorax zarudnyi ( با وزن متوسط 26 / 38 ± 97 / 90 گرم استفاده شد. ماهیها به پنج تیمار )هر تیمار هفت ماهی( تقسیم شدند. تیمار شاهد در معرض ماده بیهوش کننده قرار نگرفت. ماهی های چهار تیمار دیگر با غلظتهای 200 ، 250 ، 350 و 500 میلیگرم در لیتر به روش غوطهوری بیهوش شدند. مدت زمان مراحل مختلف بیهوشی و احیاء بررسی شد. نتایج نشان داد افزایش غلظت ماده بیهوش کننده موجب کاهش مدت زمان رسیدن به بیهوشی می شود. کمترین و بیشترین زمان رسیدن به بیهوشی کامل در تیمارهای 500 و 200 میلیگرم در لیتر و به ترتیب پس از 52 / 22 ± 17 / 88 و 20 / 38 ± 00 / 161 ثانیه بود. کمترین زمان احیاء مربوط به تیمار 200 میلیگرم در لیتر به مدت 35 / 97 ± 00 / 180 ثانیه بود. آزمایش سمیت حاد نشان داد که 50LC 96 ساعته اسانس نعناع در ماهی سفیدک 58 / 129 میلیگرم در لیتر است. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، اسانس نعناع به عنوان یک ماده بیهوش کننده بیخطر در غلظت 200 میلیگرم در لیتر کارایی مناسبی برای ماهی سفیدک سیستان دارد.

اثرات افزودن مکمل پروتئازی پوشش‌دار به جیره بر روی رشد، ترکیب بدن، برخی شاخص‌های بیوشمیایی خون و فعالیت تریپسین روده فیل‌ماهی (Huso huso)

علی خسروانی زاده,محمد سوداگر,حسن صالحی,علیرضا عالیشاهی,سید مهدی جعفری
ايران ، فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان ، سال : 2019 ، صفحات : 77-102، شاپا: 2345-3966 مقاله در مجله

چکیده

در مطالعه حاضر، به منظور افزایش تاثیر مکمل پروتئازی، یک سیستم رسانش بر مبنای نانوانکپسولاسیون با نانوذرات کیتوزان (25/0 درصد) ایجاد شد و آزمایشی با 4 تیمار به مدت 45 روز برای بررسی اثرات پروتئاز نانوکپسوله شده (01/0 و 02/0 درصد)، نانوذرات کیتوزان و تیمار شاهد بر روی رشد، شاخص­کبدی، درصد ترکیبات­بدن ماهی، شاخص‌های بیوشیمیایی خون و فعالیت تریپسین روده فیل­ماهیان (Huso huso) با میانگین وزن 49/0±3/10 گرم انجام شد. تیمارهای مختلف در شاخص وضعیت تفاوت معنی­داری با یکدیگر نداشتند (05/0<P)، اما درصد افزایش وزن، شاخص رشد ویژه، نرخ بازده پروتئین و شاخص کبدی در گروه­های تغذیه شده با پروتئاز کپسوله شده به طور معنی­داری بالاتر از گروه‌های دیگر بود (05/0>P). بهترین ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای پروتئاز کپسوله شده بود که به طور معنی­داری کمتر از دیگر گروه­ها بود (05/0>P). بالاترین میزان پروتئین لاشه در تیمار 01/0 درصد پروتئاز کپسوله شده مشاهده شد. تفاوت معنی­داری در میزان گلوکز، آلبومین و نسبت آلبومین به گلوبولین خون در تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0<P). در تیمارهای تغذیه شده با پروتئاز کپسوله شده، پروتئین­کل و گلوبولین خون به طور معنی­داری بالاتر از دیگر گروه­ها بود (05/0>P). نیتروژن اوره­ای خون در تیمار 02/0 درصد پروتئاز کپسوله شده در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی­داری بالاتر بود (05/0>P). بالاترین میزان فعالیت تریپسین روده در تیمار 01/0 درصد پروتئاز کپسوله شده مشاهده شد (05/0>P). در مجوع، افزودن مکمل­ تریپسین کپسوله شده به جیره غذایی می­تواند کارآیی رشد فیل‌ماهی را از طریق افزایش فعالیت آنزیم­های گوارشی ارتقا دهد.

Fluctuation of biochemical, immunological, and antioxidant biomarkers in the blood of beluga (Huso huso) under effect of dietary ZnO and chitosan–ZnO NPs

Ahmad Gharaei,Mostafa Khajeh,,ali khosravanizadeh,رضا فدایی
Netherlands , Fish Physiology and Biochemistry , Year : 2020 , Pages: 0-0, ISSN:0920-1742 Journal Paper

Abstract

The objective of the present study was to investigate the effects of dietary supplementation with zinc oxide (ZnO) and chitosan–zinc nanoparticles (chitosan– ZnO NPs) on biochemical, immunological, and antioxidant biomarkers in blood of juvenile belugas (Huso huso). The beluga juveniles with initial weight of 287 ± 46 g were fed with eight experimental diets containing 0 g kg−1 ZnO (the control diet); 10, 20, and 40 mg kg−1 ZnO; and 10, 20, and 40 mg kg−1 chitosan– ZnO NPs and 36 mg kg−1 chitosan. After 28 days of culture, the fish were fed with ZnO and chitosan–ZnO NP–supplemented diets showed a more significant increase in total antioxidant capacity (TAC), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GPX), and glutathione S-transferase (GST) activity (p < 0.05) compared to the control group. There were no significant differences (p > 0.05) in malondialdehyde (MDA) and glucose level in all treatment groups. The results showed that with increasing levels of ZnO and chitosan–ZnO NPs, alternative complement activity (ACH50), and total immunoglobulin, total protein, albumin, and lysozyme had a significant increase in fish fed with ZnO and chitosan–ZnO NP–supplemented diets compared to the control group (p < 0.05). ALP, ALT, and AST enzyme activities showed significant difference between control and treatment groups (p > 0.05),while the levels of LDH enzyme activity, urea, and creatinine decreased by increasing both ZnO and chitosan–ZnO NP levels. These results demonstrated that dietary chitosan–ZnO NPs could improve the health status, immune function, and antioxidant capacity of the cultured beluga juvenile

بررسی اثرات بیهوش کننده اسانس زیره (Cuminum cyminum) و 2-فنوکسی اتانول در ماهی گوره‌خری (Danio rario)

علی خسروانی زاده,عبدالعلی راهداری,احمد قرائی
ايران ، آبزیان زینتی ، سال : 2020 ، صفحات : 17-25، شاپا: 2423-4575 مقاله در مجله

چکیده

در این پژوهش اثرات بیهوش کننده غلظت­های مختلف دو داروی بیهوشی اسانس زیره (Cuminum cyminum) و 2-فنوکسی اتانول در ماهی گوره­خری (Danio rario) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ماهیان (با میانگین وزن 2/0±3/1 گرم) به شیوه غوطه­وری و با غلظت­های مختلف اسانس زیره (12/0، 16/0، 20/0، 24/0، 32/0 و 40/0 میلی­لیتر در لیتر) و 2-فنوکسی اتانول (35/0، 40/0، 45/0، 50/0، 55/0 و 60/0 میلی­لیتر در لیتر) بیهوش شدند. پس از القا بیهوشی و زیست سنجی، ماهیان برای احیا به آکواریومی حاوی آب فاقد ماده بیهوشی منتقل شدند. حداقل غلظت بیهوش کننده (مطابق با معیاری که در آن زمان القا بیهوشی کمتر از 180 ثانیه و زمان احیا کمتر از 360 ثانیه باشد) برای اسانس زیره 24/0 میلی­لیتر در لیتر (با زمان ااقا بیهوشی: 3/55±6/157 ثانیه و زمان احیا کامل: 2/14±3/133 ثانیه) و برای 2-فنوکسی اتانول 35/0 میلی­لیتر در لیتر (با زمان ااقا بیهوشی: 6/23±6/126 ثانیه و زمان احیا کامل: 5/31±6/124 ثانیه) تعیین شد. بین غلظت داروهای بیهوشی (اسانس زیره و 2-فنوکسی اتانول) و زمان مورد نیاز برای القا بیهوشی رابطه عکس مشاهده شد. نتایج این بررسی نشان داد اسانس زیره از پتانسیل مطلوبی برای معرفی به عنوان یک داروی بیهوشی برخوردار است و غلظت­های مختلف آن (24/0 تا 40/0 میلی­لیتر در لیتر) برای بیهوش کننده ماهی گوره­خری مناسب تشخیص داده شد.

بررسی تاثیر ایندومتاسین بر استرس اکسیداتیو کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از شاخص‌های زیستی

علی خسروانی زاده,احمد قرائی,جواد میردار هریجانی,مینا بزمانی
ايران ، پژوهش های ماهی شناسی کاربردی ، سال : 2020 ، صفحات : 60-66، شاپا: 6349-2423 مقاله در مجله

چکیده

در سال­های اخیر، داروها به عنوان آلاینده­های نو ظهور و تهدیدکننده محیط­زیست شناسایی شده­اند. به همین منظور، در این تحقیق به بررسی تاثیر ایندومتاسین بر استرس اکسیداتیو ماهی کپور معمولی پرداخته شد. ابتدا به منظور تعیین LC50، ماهی­ها با میانگین وزنی (5±3) در معرض غلظت­های مختلفی از ایندومتاسین قرار داده شدند و تلفات روزانه طی 96 ساعت ثبت شد. در مرحله بعد ماهیان در معرض غلظت­های مختلفی از ایندومتاسین در قالب 5 تیمار شامل 1 (شاهد)، 2 ( mg/l01/0)، 3 ( mg/l02/0)، 4 ( mg/l05/0)، 5 ( mg/l1/0) به مدت 28 روز قرار گرفتند و در انتهای دوره­ی آزمایش، شاخص­های استرس اکسیداتیو از جمله کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و مالون­دی­آلدئید (MDA) در بافت­های کبد و آبشش ماهیان تیمار شده، اندازه­گیری شد. غلظت سمیت کشنده (LC50) ایندومتاسین برای ماهی کپور معمولی mg/l 49/328 بدست آمد. فعالیت آنزیم‌ GPX در بافت آبشش و کبد در همه­ی تیمارها افزایش معنی­داری را نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0ρ­<). میزان MDA در بافت کبد در تیمارهای 4 و 5 و در بافت آبشش در تیمارهای 3 و 4 افزایش معنی­داری را نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0ρ­<). همچنین فعالیت آنزیم CAT در بافت کبد و آبشش در تیمارهای 4 و 5 در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنی­داری داشت (05/0ρ­<). نتایج این تحقیق بیان می­دارد که داروی ایندومتاسین در محیط آبی می­تواند وضعیت آنتی­اکسیدانی و سلامتی ماهیان را تحت تأثیر جدی قرار دهد.

روش¬های کنترل گیاه میریوفیلوم (Myriophyllum) در چاه نیمه های زابل

علی خسروانی زاده
سومین همایش و اولین کنگره ملی منابع شیلاتی با تاکید بر فنآوری های نوین ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

مخازن آبی چاه نیمه مهم¬ترین منبع تأمین آب شرب زابل و زاهدان می¬باشد، که اهمیت بسیاری در تأمین آب آشامیدنی، حفظ حیات منطقه و تأمین آب کشاورزی دارد و مدیریت و کنترل کیفیت این منابع آبی از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. در چند سال اخیر با توجه به خشکسالی¬های پی¬در¬پی و کاهش سطح آب در چاه¬نیمه¬ها زمینه برای شکوفایی گیاهان آبزی و جلبک¬ها فراهم شده و موجبات ایجاد طمع و بوی نامطبوع آب آشامیدنی منطقه را فراهم کرده است. در این میان به نظر می¬رسد رشد و تکثیر فزاینده گیاه میریوفیلوم Myriophyllum بیش از سایر گونه¬ها در ایجاد این وضعیت موثر باشد. بنابراین مبارزه با این گیاه ضروری به نظر می¬رسد. در این مقاله به مرور روش¬های موفق بکارگرفته شده برای کنترل این گیاه در نقاط مختلف جهان شامل روش¬های کنترل شیمیایی، مکانیکی، فیزیکی و بیولوژیک پرداخته می¬شود.

مروری بر خواص کیتوزان و کاربرد آن در ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال آبزی پروری

علی خسروانی زاده
سومین همایش و اولین کنگره ملی منابع شیلاتی با تاکید بر فنآوری های نوین ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

کیتوزان یک پلیمر زیست¬سازگار طبیعی، زیست¬تخریب¬پذیر، ایمن، غیرسمی، بی¬بو، ضد¬میکروب، ضد¬تومور و ضد¬کلسترول محسوب می¬شود که در زمینه¬های مختلف کاربرد دارد از جمله در پزشکی، داروسازی، کشاورزی، صنایع غذایی، نساجی، صنایع کاغذ، مهندسی آب، محصولات آرایشی و بهداشتی. ریز پوشانی به عنوان فرآیندی جهت به دام¬اندازی ماده موثره در میان ماده¬ای دیگر به منظور آزاد¬سازی آنها در زمان و مکان صحیح تعریف می¬شود که شامل توده ذراتی با ابعاد چند نانومتر یا چند میکرومتر می¬باشد. یکی از موادی که در سال¬های اخیر به عنوان ماده پوشش¬دهنده برای ریزپوشانی ترکیبات مختلف مورد توجه قرار گرفته است کیتوزان است. در آبزی¬پروری، تعداد زیادی از سیستم¬های رسانش خوراکی ترکیبات زیست ¬فعال با سه مانع در طی عبور از دستگاه گوارش شامل آنزیم¬ها، سلول¬های ایمنی و سد فیزیکی سلول¬های اپیتلیال مواجه¬اند. بنابراین، ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال و مواد غذایی فعال می¬تواند یک راه امیدبخش برای غلبه بر این مشکلات باشد. کیتوزان می¬تواند با داشتن خصوصیات ویژه¬اش به عنوان یک عامل برای انکپسولاسیون عمل کند.

An introduction on ZFIQ: zebrafish(Daniorerio) image quantitator

ali khosravanizadeh
هشتمین همایش بیوانفورماتیک ایران , Year : 2019 Conferance Paper

Abstract

Over the last 25 years, the zebrafish (Danio rerio) has become a vertebrate animal model in drug discovery, toxicity, developmental biology, biomedical research, genetic and chemical screening [1]. Compared with other animal models, the zebrafish has several unique advantages that make it well suited for in vivo studies of vertebrates in biology, including its rapid development, large transparent embryos that develop outside the mother, cheap husbandry, high reproduction rate and a short hatching period [2]. Developing a data analysis system that can deal with the diversity of zebrafish datasets and data quality is a challenge. The ZFIQ (Zebrafish image quantitator) software toolkit was developed by the research group at Houston Methodist. ZFIQ is a data analysis system that can deal with the diversity of zebrafish datasets and data quality. This platform includes four components: (i) a pipeline construction environment, (ii) a pipeline pool, (iii) the algorithm and method repository and (iv) the pipeline running environment [3].

Bioinformatics in fisheries and aquaculture

ali khosravanizadeh
هشتمین همایش بیوانفورماتیک ایران , Year : 2019 Conferance Paper

Abstract

Bioinformatics is an interdisciplinary field mainly involving molecular biology and genetics, computer science, mathematics, and statistics [1]. Bioinformatics is the application of information technology to manage biological data that helps in decoding animal and plant genomes. In the past decade, whole genome sequences of approximately 50 fish species have been reported [2]. With the rapid development of fish genome publication, bioinformatics methods and software have been upgraded frequently [3]. This review summarizes the recent advances in bioinformatics for fish genomics, with an emphasis on the development of software for genome assembly, genome annotation, and evolutionary analysis. This review will be helpful for the new players of genome analysis on both animals and plants.

مروری بر کاربرد تریپسین در جیره ماهیان

علی خسروانی زاده
نخستین همایش علوم، صنایع دریایی و توسعه پایدار سواحل مکران ، سال : 2020 مقاله کنفرانسی

چکیده

امروزه آبزی¬پروران و کارخانه¬های تولید غذا آبزیان تمرکزشان معطوف تلاش برای تعیین قابلیت استفاده دامنه وسیعی از مواد غذایی در دسترس برای بکارگیری در صنعت تغذیه آبزیان با هدف تولید جیره¬های غذایی ارزانتر است. در این راه آنزیم¬ها نقش مهمی را ایفا می¬کنند. آنزیم¬های تجزیه کننده پروتئین نقش حیاتی در بیوتکنولوژی، صنایع غذایی و دیگر صنایع دارند. تقاضا زیادی برای آنزیم¬های تجزیه کننده پروتئین با خواص مناسب جهت کاربردهای اختصاصی وجود دارد. آنزیم تریپسین (C.3,4,4,21,4) یک سرین پروتئاز پانکراسی با سوبسترا اختصاصی مستقر بر بار مثبت زنجیره¬های جانبی لایزین و آرژنین است. این آنزیم توسط پانکراس ترشح شده و نقش اساسی در گوارش پروتئین¬ها غذا و دیگر فرآیندهای زیستی دارد. استفاده از آنزیم¬های خارجی نظیر تریپسین به عنوان مکمل غذایی به منظور بهبود قابلیت هضم مواد مغذی جیره¬های گیاهی به شکل گسترده¬ای در ماهیان مطالعه شده است. بکارگیری مکمل آنزیمی تریپسین در جیره گونه¬های مختلف ماهیان رشد را تحریک و استفاده از پروتئین جیره را بهبود می¬بخشد.

اثرات بیهوش کننده اسانس گل میخک در ماهیان آنجل (Pterophyllum scalare) و گوپی (Poecilia reticulata)

علی خسروانی زاده,عبدالعلی راهداری
هفتمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

اسانس گل میخک از جمله بهترین داروهای بیهوشی است که به دلیل ویژگی¬های منحصر به فردش اخیراً در علوم شیلاتی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین حداقل غلظت بیهوش¬کننده این دارو در ماهی آنجل (Pterophyllum scalare) و ماهی گوپی (Poecilia reticulata) به عنوان گونه¬هایی با ارزش در صنعت ماهیان زینتی انجام گرفته است. تعداد 120 نمونه از هر گونه به چهار گروه 30 قطعه¬ای (هر گروه دارای 3 تکرار) تقسیم و در دمای 2±25 سانتی¬گراد و 1±7=pH با غلظت¬های 50، 75، 100 و 150 قسمت در میلیون اسانس گل میخک بیهوش شدند. ماهیان برای بازگشت از بیهوشی به آکواریوم-های فاقد ماده بیهوشی منتقل شدند. زمان‌های از دست رفتن تعادل، بیهوشی، بازگشت تعادل و احیای کامل ماهیان بیهوش شده در هر گروه با دقت صدم ثانیه ثبت و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد کمترین غلظت مورد نیاز اسانس گل میخک جهت ایجاد بیهوشی در دو گونه آنجل و گوپی در مدت زمان کمتر از 3 دقیقه، غلظت50 قسمت در میلیون بود که به ترتیب در زمان¬های 5/18±4/146 و 4/7±8/ 178 ماهیان را بیهوش کرد. زمان بازگشت از بیهوشی در ماهیان آنجل و گوپی کمتر از 5 دقیقه و به ترتیب 8/18±8/211 و 4/7±7/208 بود. در فرآیند بازگشت از بیهوشی هیچ یک از دو ماهی اختلالی مشاهده نشد.

تاثیر بیهوش کنندگی گل میخک در مولدین ماهی سفیدک سیستان Schizothorax zarudnyi

علی خسروانی زاده,عبدالعلی راهداری,احمد قرائی,رضا فدایی,مرتضی جهانتاب
اولین همایش ملی فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌روی دریای خزر (با تکیه بر رژیم حقوقی، سیاسی و امنیتی، شیلات و محیط زیست، اقتصادی) ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

گل میخک (Eugenia sp.) به دلیل اینکه محصولی طبیعی و ارزان قیمت می¬باشد و خطرات سمیت کمی دارد به عنوان ماده بیهوشی در ماهی مورد استفاده قرار می¬گیرد. مطالعه حاضر به منظور تعیین غلظت مناسب بیهوشی مولدین ماهی سفیدک سیستان Schizothorax zarudnyi توسط پودر گل میخک جهت استفاده در تکثیر مصنوعی این ماهی انجام شد. مولدین نر و ماده با غلظت¬های 200، 250 و 300 میلی¬گرم در لیتر گل میخک بیهوش شدند. نتایج نشان داد که غلظت 250 میلی گرم در لیتر برای القای بیهوشی مولدین ماهی سفیدک سیستان مناسب می باشد و در تکثیر مصنوعی قابل استفاده است.

مروری بر کاربرد مکمل های آنزیمی در پرورش ماهیان خاویاری

علی خسروانی زاده,محمد سوداگر,عبدالعلی راهداری
اولین همایش ملی فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌روی دریای خزر (با تکیه بر رژیم حقوقی، سیاسی و امنیتی، شیلات و محیط زیست، اقتصادی) ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

ماهیان خاویاری به عنوان گونه¬های با ارزشی که در دریای خزر زندگی می¬کنند در سال¬های اخیر تحت تاثیر عواملی نظیر صید بی¬رویه، افزایش آلودگی¬ها و از بین رفتن مکان¬های تخم¬ریزی و غیره بشدت در معرض خطر انقراض قرار گرفته¬اند. پرورش این ماهیان در مزارع پرورشی به عنوان راهکاری مناسب جهت کاهش فشار صید از دریا و نیز تامین نیاز بازار به خوبی گسترش یافته است. در پرورش ماهیان خاویاری نیز مانند بسیاری دیگر از گونه¬های پرورشی غذا بیشترین هزینه تولید را دربر دارد. در سال¬های اخیر استفاده از آنزیم-های مکمل غذایی با هدف افزایش راندمان غذا، کاهش هزینه تولید، تجزیه مواد ضد مغذی جیره، سلامت تولید و کاهش آلودگی محیط زیست در صنعت آبزی¬پروری رواج یافته است. استفاده از این مکمل¬های آنزیمی از طریق وسعت بخشیدن به دامنه مواد اولیه جیره، کاهش دفع مواد مغذی و حفظ عملکرد جیره¬های با کیفیت پایین، ضمن بهبود رشد، صرفه جویی اقتصادی را به همراه دارد و با کاهش هزینه¬های تولید زمینه افزایش سرمایه گذاری در این صنعت و توسعه روزافزون پرورش ماهیان خاویاری را فراهم می¬کند. استفاده از آنزیم¬هایی نظیر تریپسین، تریپسین پوشش¬دار، کمین، فیتاز، ناتوزایم پلاس در جیره غذایی ماهیان خاویاری اثرات مثبت را به همراه داشته که در این مقاله به بررسی مطالعات صورت گرفته در این زمینه پرداخته می¬شود.

بررسی امکان کشت گیاهان شورپسند جهت کاهش اثرات محیط زیستی پساب مزارع پرورش میگو در سواحل چابهار

علی خسروانی زاده,ساحل پاکزاد توچائی,فاطمه عین الهی پیر,عبدالعلی راهداری
نخستین همایش علوم، صنایع دریایی و توسعه پایدار سواحل مکران ، سال : 2020 مقاله کنفرانسی

چکیده

در این مقاله به اهمیت و امکان استفاده از گیاهان شورپسند با تاکید بر جنس سالیکورنیا و حرا به منظور کاربری آن در کاهش اثرات محیطزیستی پساب مزارع پرورش میگو پرداخته شد. نتایج: بر اساس مطالعات انجام شده در داخل و خارج کشور و نتایج حاصل، کشت گیاهان شورپسندی مانند سالیکورنیا و حرا علاوه بر کاهش اثر پساب حاصل از آبزیپروری بر محیط زیست، قادر به تولید زیست توده گیاهی جهت مصارف انسانی و دامی مناسب هستند. بحث: در نتیجه، پیشنهاد می گردد، به منظور کاهش اثرات پساب مزارع پرورش میگوی چابهار، کشت اقتصادی این گیاه در سطح وسیع، مورد توجه قرار گیرد.

مروری بر استفاده از آنزیم¬های مکمل در صنعت آبزی¬پروری

علی خسروانی زاده
چهارمین کنگره بین المللی توسعه پایدار ، سال : 2018 مقاله کنفرانسی

چکیده

با افزایش جمعیت جهان تقاضا برای غذا و پروتئین حیوانی افزایش می¬یابد؛ علاوه بر این با بهبود اقتصادی کشورهای در حال توسعه، الگوی مصرف غذا در این کشورها تغییر کرده و گرایش به مصرف پروتئین افزایش می¬یابد. یکی از بهترین منابع پروتئین حیوانی، آبزیان هستند. به این ترتیب آینده صنعت تولید خوراک آبزیان مثبت به نظر می¬رسد؛ اما برای حضور در این عرصه توجه به شرایط بازار و تکنولوژی¬های روز ضروری است. در عمده سیستم¬های پرورش آبزیان، خوراک بیشترین هزینه را در بر دارد. سودآوری واحد تولیدی به هزینه نسبی و ارزش مواد مغذی در دسترس بستگی دارد. علی¬رغم تمام پیشرفت¬ها، ارزش بالقوه مواد خوراکی در سطح آبزی هنوز به حد کمال نرسیده است. این ناکارآمدی در استفاده از مواد مغذی سبب تحمیل هزینه¬هایی به پرورش¬دهنده، شرکت تولیدکننده جیره و محیط زیست می¬شود. آبزیان نیز مانند همه حیوانات برای هضم غذا از آنزیم استفاده می¬کنند، این آنزیم¬ها به وسیله خود آبزی یا میکروب¬های موجود در دستگاه گوارش آبزی تولید می¬شوند؛ اما بازده فرآیند هضم 100 درصد نیست. بنابراین افزودن آنزیم جیره به آبزی می¬تواند سبب بهبود فرآیند هضم و افزایش بازده خوراک شود. امروزه چهار دسته از آنزیم¬ها در بازار خوراک آبزیان مورد توجه بیشتری قرار دارند که شامل آنزیم¬های تجزیه کننده فیبر، پروتئازها، آنزیم¬های تجزیه کننده نشاسته و آنزیم¬های تجزیه کننده اسید فایتیک هستند.

مروری بر خواص کیتوزان و کاربرد آن در تثبیت آنزیم ها

علی خسروانی زاده
چهارمین کنگره بین المللی توسعه پایدار ، سال : 2018 مقاله کنفرانسی

چکیده

کیتوزان به دلیل خصوصیات زیادی مانند زیست¬سازگاری، آبگریزی و زیست¬تخریب¬پذیری، شکل¬های متنوع (پودر، دانه¬های ژله¬ای، فیبر، کپسول و پوشش¬ها) نفوذپذیری بالا نسبت به آب، کشش سطحی خوب و پیوستگی خوب با پروتئین¬ها، یک ماده ایده¬آل برای تثبیت آنزیم محسوب می¬شود. این مقاله به بررسی خواص و ویژگی¬های کیتین، کیتوزان و نانو ذرات کیتوزان و کاربردهای آنها می-پردازد و قابلیت¬های کیتوزان به عنوان یک ماده مناسب برای تثبیت آنزیم¬ها را برمی¬شمرد. نتایج بررسی مطالعات مختلف نشان می-دهد فعالیت آنزیم¬ تثبیت شده و کارایی تثبیت آنزیم در آنزیم¬های تثبیت شده با نانوذزات کیتوزان در مقایسه با ذزات میکرو و ماکرو کیتوزان بالاتر می¬باشد. استفاده از نانوذرات کیتوزان برای تثبیت آنزیم¬ها بشدت پایداری آنزیم¬های تثبیت شده را افزایش می¬دهد و جداسازی آنزیم¬ها از محیط واکنش در پایان فرآیند بیوشیمیایی را تسهیل می¬کند.

The role of dust storms in induction fungal bloom in aquatic ecosystems and poisoning for aquatic animals and human

ali khosravanizadeh
کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا , Year : 2019 Conferance Paper

Abstract

در سال‌های اخیر اهمیت قارچ‌ها در اکوسیستم‌های آبی به صورت گسترده‌ای مورد شناسایی قرار گرفته است. قارچ‌ها قابلیت ایجاد عفونت در طیف گسترده‌ای از حیوانات آبزی از قبیل لاکپشت‌های دریایی و مرجان‌ها را دارند، آنها همچنین سلامت انسان را از طریق انباشت مایکوتوکسین‌ها در غذاهای دریایی تهدید می‌کنند. عمده عفونت‌های قارچی در محیط‌های آبی مثل دریاها دارای منشا خشکی هستند. تجمع و رسوب گرد و خاک هوا و سیلاب‌ها (جاری شده از مناطق خشک) می‌توانند رشد قارچ‌هایی که از قبل در محیط دریا حضور دارند و یا از خشکی به محیط دریا آورده شده‌اند را تسهیل کنند. به عنوان مثال در سال 2009 بعد از طوفان گرد و غبار گسترده در امتداد ساحل شرقی استرالیا یک شکوفایی قارچی از گونه Aspergillus sydowii (150 هزار اسپور در متر مربع) مشاهده شد [1]. در مورد مشابهی، افزایش تجمع و رسوب گرد و غبار و ورود سیلاب از خشکی منجر به وقوع بیماری قارچی آسپرژیلوسیس در مرجان‌ها در Caribbean شد [2]. آلودگی قارچی در غذاهای دریایی می‌تواند سلامتی انسان را بشدت تهدید کند. چندین مطالعه نشان داده که گونه‌های سمی قارچ‌ها می‌توانند در درون گونه‌های صدف‌دار دریایی، آب دریا و رسوبات مزارع پرورش ماهی مستقر شوند. جنس‌های Penicillium، Aspergillus، Trichoderma و Cladosporium از نمونه‌هایی در کشورهای فرانسه، کانادا، الجزایر، روسیه، برزیل، ایتالیا و تونس جداسازی شده‌اند. این جنس-های قادرند متابلولیت‌های سمی (مایکوتوکسین‌ها) شامل آفلاتوکسین‌ها (AF)، Zearalenone (ZEA)، Deoxynivalenol (DON)، Fumonisins (FB) و Ochratoxins (OTA) را تولید کنند. مدیریت سلامت غذاهای دریایی از نقطه نظر سلامت عمومی، دستیابی به بازار فروش بهتر و اعتماد عمومی بسیار حائز اهمیت است. دست آوردهای کنونی در زمینه مدیریت سلامت غذاهای دریایی بر پایه مقابله با مایکوتوکسین‌ها بنا نشده است، این در حالی است که با افزایش تعداد و وسعت طوفان‌های گرد و خاک در سطح جهان اثرات این عوامل سمی به طور فزاینده‌ای در حال افزایش است. لذا انجام مطالعات جامع در این زمینه از ضرورت‌های غیر قابل انکار برای موفقیت صنعت شیلات و بهبود سلامت در مناطق ساحلی و طوفان‌خیز در آینده می‌باشد.

The role of dust storms in triggering algal bloom (Red tide) in marine environments

ali khosravanizadeh
کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا , Year : 2019 Conferance Paper

Abstract

شکوفایی جلبکی (Algal bloom) پدیده‌ای است که هر ساله و در چندین نوبت به صورت طبیعی در آب¬های دریایی پیش می‌آید و در خلال آن تعداد فیتوپلانکتون‌ها بیش از حد معمول زیاد می‌شوند. زمان معمول آن در مناطق نیمه گرمسیری و معتدله کره زمین معمولاً در اوایل بهار و پاییز است که طی آن درجه حرارت آب مساعد رشد این جلبک‌های تک سلولی می‌شود. اما اگر تعداد این سلول¬ها بیش از حدود یک میلیون عدد در لیتر شود، در این صورت رنگ آب به رنگ رنگیزه غالب این موجودات تغییر می‌کند و ممکن است منجر به بروز مشکلاتی برای انسان‌ها و یا آبزیان شود. گاهی برای اشاره به این پدیده از اصطلاح عمومی کشند سرخ (Red tide) استفاده می‌شود. در بروز کشند سرخ عوامل متعددی دخیلند که بستگی به محل و زمان آن دارد. در برخی موارد به واسطه اثرات انسانی در مناطق ساحلی مثلا ریختن فاضلاب به دریا و در نتیجه افزایش مواد مغذی این پدیده روی می‌دهد. در برخی مناطق فصلی است و ناشی از بالا آمدن آب از اعماق ساحلی است. در برخی موارد، بروز طوفان¬های گرد و خاک حاوی می‌تواند عامل آن باشد و پس از یک طوفان، چنانچه عامل حرارت نیز مساعد باشد، شکوفایی پلانکتونی رخ می‌دهد. به عنوان مثال در سال 2001 حرکت هزاران مایلی ابرهای گرد و خاک از بیابان¬¬های افریقا به سواحل غربی فلوریدا و تغذیه آب¬های این منطقه موجب ایجاد شکوفایی جلبکی در خلیج مکزیک شد. پس از بررسی¬های متعدد مشخص شد علت این پدیده آهن موجود در گرد و خاک است. از آنجایی که آهن در اکثر خاک¬ها یافت می¬شود درصدی از گرد و غبار منتقل شده توسط طوفان نیز حاوی آهن است. با افزایش سطح آهن آب باکتری¬هایی تحت عنوان Trichodesmium نیتروژن آب را به فرم قابل استفاده برای جلبک¬ها تبدیل می¬کنند. با افزایش دسترسی به نیتروژن بیولوژیکی در آب (در صورت مهیا بودن سایر شرایط) پدیده شکوفایی جلبکی آغاز می¬شود. این حالت در خلیج فارس و دریای عمان نیز به کرات مشاهده می‌شود. کشند سرخ به شکل¬های مختلف از جمله تغییرات میزان اکسیژن و گاز کربنیک، مرگ و میر انبوه ماهیان و آبزیان، انسداد آبگیرهای دریایی و آب شیرین‌کن‌ها، توقف و لطمه به فعالیت‌های پرورش آبزیان، توقف فعالیت‌های گردشگری، مرگ و میر دیگر موجودات مانند پرندگان دریایی و پستانداران دریایی مانند دلفین‌ها، ورود توکسین به آب دریا، مسمومیت آبزیان و غذاهای دریایی و مرگ و میر انسان‌ها موجب تأثیر بر محیط و اکوسیستم می‌شود.

Evaluation of economic loss of drought and dust storms on the fishery in Hamoun wetland, 2017-2018

ali khosravanizadeh
کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا , Year : 2019 Conferance Paper

Abstract

خشک¬سالی، عبارت است از کاهش غیر منتظره بارش نسبت به میانگین بارش سالیانه در یک منطقه و معمولاً میزان این کاهش به حدی است که روند عادی رشد و فعالیت¬های اقتصادی را در منطقه مختل می¬کند. خسارات خشک¬سالی را می-توان در سه دسته معنوی، مادی غیر مستقیم و مستقیم طبقه بندی نمود. در زمان وقوع خشک¬سالی در جامعه، شغل¬های وابسته به کشاورزی کمتر می¬شوند و سرمایه¬ها به هدر می¬رود و بدین وسیله پتانسیل آنها برای ورشکستگی افزایش می-یابد. در بخش شیلات عمده خسارت¬ها ناشی از تلفات ماهی و دیگر موجودات آبزی در نتیجه کاهش جریان آب، خسارت به زیستگاه ماهیان و انقراض گونه¬ها، افزایش بیماری¬ها و حذف مشاغلی مثل پرورش¬دهنده و صیاد است. یکی از زمینه-های اصلی اشتغال اهالی سیستان صیادی و فعالیت¬های مرتبط با صید و پرورش آبزیان است. در سال 76 تعداد صیادان فعال در زمینه صید از تالاب هامون 3700 نفر بوده¬اند که این تعداد در سال 96 صفر نفر بوده است با فرض ارزش هر شغل معادل 60 میلیون تومان، میزان خسارت وارده به این بخش از نظر حدف شغل 222 میلیارد تومان بوده است. از سوی دیگر میزان ماهی صید شده در این سال 13872 تن بوده است که با عنایت به صفر شدن صید در سال 96 خسارت وارده به این بخش 291312 میلیون تومان بوده است. مجموع خسارت وارده در اثر خشکسالی به بخش صید (از تالاب هامون) در سال 96 مبلغ 513312 میلیون تومان بوده است. این در حالی است که خسارت¬های وارده به اسکله¬ها، ادوات صیادی و همچنین خسارت¬های غیر مستقیم در اثر بیکاری و فقر و آسیب¬های اجتماعی و نیز خسارات وارده به تنوع گونه¬های مختلف آبزیان در این بررسی قید نشده است.

اثرات بیهوش کننده دوزهای مختلف 2-فنوکسی اتانول بر ماهی گوره خری (Danio rario)

علی خسروانی زاده,عبدالعلی راهداری,احمد قرائی,ساحل پاکزاد توچائی
نخستین همایش علوم، صنایع دریایی و توسعه پایدار سواحل مکران ، سال : 2020 مقاله کنفرانسی

چکیده

2-فنوکسی اتانول به شکل گسترده¬ای برای بیهوشی ماهیان مورد استفاده قرار می¬گیرد زیرا ارزان، قابل اطمینان و کارآمد است و جز فعال آن اتیلن گلایکول مونو فنیل اتر می¬باشد. در این مطالعه اثرات بیهوش کننده 6 غلظت مختلف (35/0، 40/0، 45/0، 50/0، 55/0 و 60/0 میلی¬لیتر در لیتر) 2-فنوکسی اتانول بر روی ماهی گوره¬خری (Danio rario) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 60 ماهی (با میانگین وزن 1/0±3/1 گرم) مورد آزمایش قرار گرفت. زمان القا بیهوشی با 2-فنوکسی اتانول درغلظت¬های مختلف بین 55 تا 158 ثانیه در نوسان بود. زمان احیا کامل برای ماهی گوره¬خری بین 57 تا 159 ثانیه بود. یافته¬ها نشان داد زمان احیا کامل با افزایش غلظت 2-فنوکسی اتانول به شکل معنی¬داری افزایش می¬یابد. به عبارت دیگر، زمان القا بیهوشی با افزایش غلظت2-فنوکسی اتانول به شکل معنی¬داری کاهش یافت. براساس معیارها در خصوص زمان القا بیهوشی و ریکاوری ایده¬آل (به ترتیب در زمانی کمتر از 3 و 5 دقیقه)، غلظت¬ 35/0 به عنوان مناسب¬ترین غلظت¬ 2-فنوکسی اتانول برای القا بیهوشی در ماهی گوره¬خری توصیه می¬گردند.

اثرات بیهوش کننده غلظت های مختلف 2-فنوکسی اتانول روی ماهی سفیدک Schizothorax zarudnyi

علی خسروانی زاده
هفتمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

داروهای بیهوشی به منظور به حداقل رساندن استرس در فرآیندهای آبزی¬پروری مورد استفاده قرار می¬گیرند و برای مطالعات آبزی-پروری اهمیت بسیاری دارند. 2-فنوکسی اتانول به شکل گسترده¬ای برای بیهوشی ماهیان مورد استفاده قرار می¬گیرد زیرا ارزان، قابل اطمینان و کارآمد است و جزء فعال آن اتیلن گلایکول مونوفنیل اتر می¬باشد. در این مطالعه اثرات بیهوش کننده 4 غلظت مختلف (0، 3/0، 5/0 و 7/0 میلی¬لیتر در لیتر) 2-فنوکسی اتانول بر روی ماهی سفیدک (Schizothorax zarudnyi) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 40 ماهی (با میانگین وزن 1/2±3/51 گرم) مورد آزمایش قرار گرفت. زمان القا بیهوشی با 2-فنوکسی اتانول درغلظت¬های مختلف بین 1/1 تا 4/3 دقیقه در نوسان بود. زمان احیاء کامل برای ماهی سفیدک بین 34/2 و 21/6 دقیقه بود. یافته¬ها نشان داد زمان احیاء کامل با افزایش غلظت 2-فنوکسی اتانول به شکل معنی¬داری افزایش می¬یابد. به عبارت دیگر، زمان القاء بیهوشی با افزایش غلظت2-فنوکسی اتانول به شکل معنی¬داری کاهش یافت. براساس معیارها در خصوص زمان القاء بیهوشی و بازگردانی مطلوب (به ترتیب در زمانی کمتر از 3 و 5 دقیقه)، غلظت¬های 5/0 و 7/0 به عنوان مناسب¬ترین غلظت¬های 2-فنوکسی اتانول برای القاء بیهوشی در ماهی سفیدک توصیه می¬گردند.

استفاده از آنزیم تریپسین در جیره غذایی فیل ماهی (Huso huso) و اثرات آن بر رشد

علی خسروانی زاده,محمد سوداگر
اولین همایش ملی فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌روی دریای خزر (با تکیه بر رژیم حقوقی، سیاسی و امنیتی، شیلات و محیط زیست، اقتصادی) ، سال : 2019 مقاله کنفرانسی

چکیده

مکمل¬های آنزیمی پروتئازی می¬توانند اثرات فاکتورهای ضد تغذیه¬ای را از بین برده و سبب بهبود رشد ماهیان شوند. هدف از این پژوهش، بکارگیری آنزیم ترپسین خوکی در جیره غذایی و بررسی اثرات آن بر فاکتورهای رشد فیل ماهی (Huso huso) بوده است. این آزمایش به¬ صورت طرح کاملاً تصادفی در سه تیمار و سه تکرار انجام شد و آنزیم تریپسین در 3 سطح صفر، 01/0 و 02/0 درصد به جیره غذایی اضافه شد. ماهیان به¬ مدت 45 روز با جیره¬¬های آزمایشی تغذیه شدند و فاکتورهای رشد شامل: درصد افزایش وزن (WGP)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، شاخص وضعیت (CF)، کارایی پروتئین (PER) و شاخص کبدی (HSI) مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مختلف در شاخص وضعیت تفاوت معنی¬داری با یکدیگر نداشتند (05/0<p). اما درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و کارایی پروتئین در سطوح آنزیمی 01/0 و 02/0 درصد با گروه شاهد تفاوت معنی¬داری داشت (05/0>p). شاخص کبدی در سطح 02/0 درصد با گروه شاهد دارای تفاوت معنی¬داری بود (05/0>p).

شنبه

یکشنبه

دوشنبه

سه شنبه

چهارشنبه

پنجشنبه

  •    شماره تماس:_
  •    شماره داخلی:_
  •    نمابر:_
  •   پست الکترونیک:khosravani.ali@uoz.ac.ir